De stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) helpen de Europese economie vooruit. De bijzonder lage rente brengt echter gevaren met zich mee voor de stabiliteit in het financiële stelsel, die nauwgezet in de gaten moeten worden gehouden.

Dat zei ECB-president Mario Draghi zaterdag in Washington.

“We zien dat onze maatregelen effect hebben op de economie”, aldus Draghi. “Tegelijk weten we dat de lage rente een vruchtbare grond is voor instabiliteit op de financiële markten. Dat houden we scherp in de gaten.”

Draghi benadrukte dat de maatregelen direct samenhangen met de opdracht van de ECB om te zorgen voor stabiele prijzen, waarbij het doel voor de inflatie is vastgesteld op iets minder dan 2 procent. “Dat is de beste dienst die we de economie kunnen leveren, zowel aan consumenten als aan spaarders. Als het herstel doorzet en de werkgelegenheid toeneemt, dan stijgt ook de rente weer.”

Vrees voor zeepbellen

Zowel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwden afgelopen week voor de problemen waarmee de lage rente verzekeraars en pensioenfondsen opzadelt. Verder vrezen zij voor zeepbellen op aandelen- en obligatiemarkten, waar de zoektocht naar rendement koersen snel heeft opgejaagd.

Draghi zei verder dat de groei van de internationale economie langzaam aantrekt, maar nog altijd verre van uitbundig is. Hij wees erop dat de meeste groei nog altijd uit de Verenigde Staten komt. "De eurozone krabbelt langzaam op na de diepe recessie, maar we kunnen nog niet spreken van een energieke groei. Het herstel wordt gedurende het jaar geleidelijk wel wat sterker.''

'Wereldeconomie te afhankelijk van VS'

De ECB-president sprak in de marge van de voorjaarsvergadering van het IMF. Daar waarschuwde de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew eerder op de dag dat de wereldeconomie nog altijd veel te afhankelijk is van de VS. Hij riep andere landen daarom op meer te doen om hun binnenlandse vraag aan te jagen.

Hij wees daarbij specifiek op Duitsland. Dat land verdient veel aan de internationale handel, maar doet volgens Lew te weinig om de vraag in eigen land te stimuleren. In navolging van het IMF vindt Lew dat Duitsland meer geld in zijn infrastructuur moet steken.

Gevolgen Griekse crisis onzeker

Draghi hield zich op de vlakte over de geldproblemen van Griekenland. Europa is momenteel beter bestand tegen een escalatie van de economische crisis in Griekenland dan enkele jaren geleden, maar de daadwerkelijke gevolgen zijn moeilijk in te schatten, aldus Draghi.

"We zijn beter gewapend dan in 2010, 2011 en 2012'', zei Draghi over de eventuele gevolgen van de Griekse problemen voor de andere eurolanden. "We hebben nu meer instrumenten voorhanden. Die zijn eigenlijk voor andere doelen, maar kunnen ook in tijden van crisis worden ingezet. Als de crisis doorzet, komen we echter op onbekend terrein. Het is te vroeg om daarover te speculeren."

Draghi benadrukte dat de Griekse regering keer op keer belooft haar verplichtingen na te zullen komen. Hij riep de Grieken daarom op de gesprekken met geldschieters over de aanpak van de economie zo snel mogelijk door te zetten. Een akkoord met de eurolanden moet ervoor zorgen dat Griekenland weer op noodleningen kan rekenen.

Griekse schaduw over vergadering

De aanhoudende problemen rond Griekenland stonden bij de voorjaarsvergadering van het IMF niet expliciet op de agenda, maar wierpen wel een schaduw over de bijeenkomsten. Zo waarschuwde de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew dat een nieuwe Griekse crisis, door alle onzekerheid die dan ontstaat, wereldwijd gevolgen kan hebben voor de economische groei.

IMF-topvrouw Christine Lagarde zei na afloop van de economische top nogmaals dat de eurolanden en het fonds flexibel zijn ten opzichte van de maatregelen die de Griekse regering kan nemen, om de vastgestelde economische doelen te halen. Ze gaf wel aan dat daarbij "iedereen, op alle fronten" moet meewerken aan een akkoord.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl